”Piparkakkutaikinaa, koska sitä maistaa saa?
Auttaisitko äitiä, jotta taikina saadaan tehtyä?
Taikina nukkuu yön yli jääkaapissa, että maut saa hyvin tasaantua.”
Harva asia tuo yhtä vahvasti joulun fiiliksen, kuin vastapaistettujen pipareiden tuoksu. Piparkakkujen tekeminen on meillä perinteisesti kuulunut aina itsenäisyyspäivään ja taikina tehdään toki aina edellisenä päivänä, eli 5.12. Meillä perinteisesti tehdään myös aina piparkakkutalo, jonka lapset saavat koristella karkeilla ja koristelussa ei todellakaan säästellä herkkuja. Piparkakkujen ja talon tekeminen on meillä jokavuotinen odotettu jouluperinne ja toki aina osa taikinasta ja valmiistakin pipareista häviää parempiin suihin.
Ps. Jos haluat tehdä piparkakkutalon, suosittelen kiinnittämiseen käytettävän vahvaa pikeeriä, eli valkuaista, sitruunaa ja tomusokeria. Näin kaikkien näpit säilyvät ehjinä, kun ei tarvi kuumalla sokerilla kiinnittää talon paloja yhteen. Ja samalla piparkakkutalo saa jo valmiiksi hieman lunta nurkkiin.
PIPARKAKUT:
200 g voita
2 ½ dl sokeria
1 ½ dl siirappia
2 munaa
1 l vehnäjauhoja
1 tl soodaa
2 tl kanelia
2 tl jauhettua inkivääriä
2 tl neilikkaa
2 tl pomeranssia
2 tl vaniljasokeria
PIPARKAKUT OHJE:
- Kiehauta kattilassa voi, sokeri, siirappi ja mausteet.
- Lisää hieman jäähtyneeseen seokseen munat yksitellen hyvin sekoittaen.
- Lisää jauhot ja niihin sekoitettu sooda ja sekoita taikina tasaiseksi.
- Kääri taikina tuorekelmuun (tai anna olla astiassa) ja anna maustua jääkaapissa yön yli.
- Kaulitse taikina ohueksi levyksi ja ota muotilla erilaisia pipareita.
- Paista 200°C:ssa n. 5-8 min, riippuen uunin tehosta ja pipareiden paksuudesta. (8min on aika lähellä)
Koristele piparkakut tai nauti vaikka homejuuston ja lakkahillon kera.
Makoisaa joulun odotostusta ja iloa päivääsi!