JOULUKALENTERI // LUUKKU 11
”Keitä pitkään rakkaudella, anna kiehua hiljaisella.
Mausta oman maun mukaan, anna joulun hiljalleen hiipiä tupaan.
Ei ole kiire mihinkään, laita vaikka glögi lämpiämään.”
Tämä marmeladin ohje on kerrassaan herkullinen. Kun vain maltat keitellä marmeladimassaa tarpeeksi kauan, näistä tulee sokeroituina kerrassaan upean näköisiä ja säilyvät pitkään hyvänä. Tämä on myös ihana lahjaidea! Erilaisilla makuesansseilla marmeladeista saa monia upeita makuja, itse tykkään perinteisistä mauista, eli tyrnistä ja viinimarjasta.
TYRNIMARMELADI:
1 l vettä
30 g agaragaria
1050g sokeria
1 dl omenasosetta
1 ½ dl tyrnihilloa
2rkl viinihappoa
TYRNIMARMELADI OHJE:
- Kiehauta kattilassa vesi ja agaragar, kunnes agaragar on sulanut. Kiehautusaika n.8min.
- Lisää sokeri ja sekoita kunnes sokeri on sulanut. Keitä seosta 1 ½ h, kunnes se on kiinteämpää. Sekoita seosta aina välillä.
- Lisää omena- ja tyrnihillo ja sekoita seos tasaiseksi.
- Lisää lopuksi viinihappo, joka on sekoitettu pieneen määrään vettä. Katso ohje viinihappopaketin ohjeesta. Sekoita seos tasaiseksi.
- Kaada seos leivinpaperilla vuorattuun vuokaan ja anna olla yön yli huoneenlämmössä.
- Leikkaa kovettunut marmeladi paloiksi.
- Kieritä palat sokerissa.
- Paketoi tyrnimarmeladit
Säilytä tyrnimarmeladit huoneenlämmössä.
Agar agaria voi ostaa esimerkiksi Ruohonjuuresta tai eri nettikaupoista. Viinihappoa ostin jauheena apteekista.
Voit hyvin tehdä marmeladeja muistakin mauista. Meillä toinen suosikki on viinimarjamarmeladi. Mielestäni kaikki kirpeät marjat, kuten viinimarja, punaviinimarja, tyrni ja puolukka soveltuvat parhaiten marmeladeihin. Ja toki makuina voi käyttää myös eri esansseja. Tällöin esim omenahillo tai päärynähillo voi olla mukavan neutraali lisä marmeladiin.